1. Το Μουσικό Σχολείο (Γυμνάσιο & Ενιαίο Λύκειο) είναι όπως όλα τα Γυμνάσια & Λύκεια της χώρας. Διδάσκονται όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας στο Γυμνάσιο και όλα τα μαθήματα και οι Κατευθύνσεις στο Ενιαίο Λύκειο.

2. Στο Μουσικό Σχολείο, εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, διδάσκονται επί πλέον και μαθήματα μουσικής και τεχνών. Στα μαθήματα Μουσικής Παιδείας μελετούν σε ισότιμη βάση την Ελληνική Μουσική Παράδοση & την Ευρωπαϊκή (κλασική & σύγχρονη) μουσική. Διδάσκονται, επίσης, Ιστορία της Τέχνης & Θέατρο.

3. Απευθύνεται σε μαθητές & μαθήτριες που έχουν κλίση & ταλέντο στη μουσική, χωρίς να διαθέτουν απαραίτητα μουσικές σπουδές. Σκοπός της ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου είναι η αισθητική καλλιέργεια των μαθητών, μέσω της Μουσικής Παιδείας, χωρίς υστέρηση της γενικής μόρφωσης. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσω της διδασκαλίας των μουσικών & καλλιτεχνικών μαθημάτων, παράλληλα με τα γενικά μαθήματα, καθώς επίσης & λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις όπως (Μουσικά Σύνολα, Θεατρικές Παραστάσεις, Μουσικούς Αγώνες & άλλα).

4. Στο Μουσικό Σχολείο λειτουργούν ολιγάριθμα τμήματα μαθητών, ο μεγαλύτερος αριθμός ανέρχεται στους 20. Αυτό ευνοεί την καλύτερη συμμετοχή και αξιολόγηση των μαθητών και ιδιαίτερα των μαθητών του Λυκείου.

5. Στους μαθητές προσφέρεται κάθε μεσημέρι φαγητό με έξοδα της πολιτείας, καθώς & δωρεάν μεταφορά από το σπίτι στο Σχολείο & αντιστρόφως.

6. Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι όλων των Δημοτικών Σχολείων του Νομού, ύστερα από επιλογή μέσω εξετάσεων που διενεργούνται από το Υπουργείο Παιδείας. Οι γονείς των μαθητών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Μουσικό Σχολείο έως το τέλος Μαίου. Οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄Γυμνασίου, επιλέγονται με test, που σκοπό έχουν να ερευνήσουν την ευαισθησία και την κλίση των μαθητών στη μουσική. Τα test αποδεικνύουν την αίσθηση ρυθμού, την ακουστική ικανότητα, τη δυνατότητα αναγνώρισης μιας μελωδίας, την ποιότητα δημιουργικής έκφρασης με αφορμή ένα γλωσσικό κείμενο.

7. Μαθητές μπορούν να εγγραφούν στο Μουσικό Σχολείο για συμπλήρωση κενών θέσεων για τις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε όλα τα μουσικά μαθήματα και στη ύλη, που ορίζεται στα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα της αντίστοιχης τάξης.

8. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου αξιολογούνται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς:

  • Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας, που καθορίζουν την προαγωγή τους, όπως σ’ όλα τα σχολεία,
  • Στα μαθήματα Μουσικής Παιδείας, που καθορίζουν την παραμονή τους ή όχι στο σχολείο.
  • Μαθητής με χαμηλή επίδοση στα Μουσικά Μαθήματα δε μπορεί να συνεχίσει τη φοίτησή του στο Μουσικό Σχολείο, και ας προάγεται στα μαθήματα Γενικής Παιδείας.
  • Μαθητής που απορρίπτεται στα μαθήματα Γενικής Παιδείας, υποχρεωτικά μετεγγράφεται σε άλλο σχολείο.

9. Οι απόφοιτοι του Ενιαίου Μουσικού Λυκείου έχουν τις ίδιες δυνατότητες επιλογής, κατά την αποφοίτησή τους, με τους αποφοίτους των άλλων Λυκείων, να δώσουν εξετάσεις και να εισαχθούν στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Επί πλέον έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση του 2000 (Γ2/1050/4-3-2000), απόκτησης πτυχίου Μουσικής Ειδικότητας,

  • Αρμονίας,
  • Βυζαντινής Μουσικής
  • οργάνων Παραδοσιακών

ύστερα από εξετάσεις που γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο. Οι τίτλοι αυτοί είναι ισότιμοι & αντίστοιχοι με τους τίτλους που χορηγούνται από τα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές.

10. Για τους τελειοφοίτους του Μουσικού Σχολείου προωθείται Προεδρικό Διάταγμα, που θα πριμοδοτεί την εισαγωγή τους στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της χώρας.

11. Επίσης οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους αποκτούν πολύτιμες γνώσεις για ανώτερες Μουσικές Σπουδές & εμπειρίες για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση. Οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων που αποκτούν τίτλο Μουσικής Ειδικότητας μπορούν να εργαστούν αμέσως στα Μουσικά Σχολεία, σαν καθηγητές Μουσικής.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

11 Χρόνια ζωής και δημιουργίας
Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου ιδρύθηκε το 1997. Μέσα στα χρόνια αυτά έκανε αισθητή την παρουσία του στην πόλη του Αγρινίου και σε όλο το Νομό, με τη συμμετοχή των Μουσικών Συνόλων του σε ποικίλες εκδηλώσεις, πολιτιστικές, φιλολογικές, μουσικές, που διοργανώνουν διάφοροι φορείς. Στις φιλολογικές εκδηλώσεις για τον Ο. Ελύτη, το Νίκο Γκάτσο, τον Κωστή Παλαμά, το Γιώργο Σεφέρη,  η Χορωδία Ομοίων Φωνών απέδωσε μελοποιημένη ποίηση των ποιητών.  Συνδιοργάνωσε  με τα Μουσικά Σχολεία Βόλου, Παλλήνης, Πάτρας, Ιλίου αξέχαστες μουσικές βραδιές στο Αγρίνιο.
Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου παρουσιάζει προγράμματα και εκδηλώσεις, που προωθούν τη μουσική, Ευρωπαϊκή και Ελληνική, συμμετέχοντας στα πολιτιστικά και πνευματικά δρώμενα του τόπου μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το «Οδοιπορικό στα Πάθη», την παρουσίαση του «Άξιον εστί» του Ο. Ελύτη, την εκδήλωση  «Ολυμπία, ακούγοντας τη μουσική των άστρων»«Τα πανηγύρια της Αιτωλ/νίας», τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Δ. Σολωμού, την εκδήλωση «Η πορεία της Ελλάδας τον 20ο αιώνα, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια των συρμών», τα αφιερώματα «στη Μακεδονία», στο «Μάνο Χατζιδάκι», στο «Μίκυ Θεοδωράκη», στο Μάνο Λοϊζο και στον «Αγρινιώτη στιχουργό Πυθαγόρα», που παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο και στην Αθήνα, παρουσία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και φίλου του Πυθαγόρα, Γιώργου Κατσαρού. Η θεατρική ομάδα του σχολείου ανέβασε τα έργα: «Η Αιτωλία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες», «Ο βασιλικός του Βασιλιά Βασίλη», το «Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας» του Σαίξπηρ, που απέσπασε το Β΄ Βραβείο, τρία Μονόπρακτα μεγάλων θεατρικών συγγραφέων, τη «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη, το μιούζικαλ «Η μελωδία της ευτυχίας».
Το Σχολείο συμμετέχει κάθε χρόνο στους Περιφερειακούς και στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς, Μαθητικούς Αγώνες Μουσικής, Θεάτρου, Ζωγραφικής αποσπώντας Βραβεία, Επαίνους και Διακρίσεις σε ατομικό και συνολικό επίπεδο. Μουσικά Σύνολα του σχολείου έχουν αποσπάσει πανελλήνια Βραβεία και Διακρίσεις.
Συνδιοργανώνει με άλλους φορείς Σεμινάρια, Ημερίδες, Μουσικές Βραδιές. Οργάνωσε τρία master class με τη μεγάλη ελληνίδα σοπράνο Αλθαία Παπούλια, που ζει στη Βιέννη.
Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου εκδίδει το περιοδικό  «Ηχοχρώματα», το οποίο διακρίθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική  Συντροφιά και πήρε το 1ο Βραβείο Μαθητικού Εντύπου. Εκδίδει κάθε χρόνο Ημερολόγιο αφιερωμένο σε θέματα τοπικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά. Κυκλοφόρησε το πρώτο CD του με τίτλο «ο καθρέπτης της ψυχής μας», έργο της Λαϊκής Ορχήστρας του Σχολείου.
Μέσα στις δραστηριότητες του Σχολείου είναι και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Εξωτερικό με τα  Μουσικά Σύνολα που διακρίνονται κατά τη διάρκεια του  Σχολικού έτους. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα Μουσικά δρώμενα των Ευρωπαϊκών πόλεων, ανταλλάσσουν απόψεις και παρουσιάζουν ένα δείγμα της εργασίας τους στους Έλληνες του εξωτερικού ή στα σχολεία τα οποία επισκέπτονται. Μουσικά Σύνολα επισκέφθηκαν τη Βιέννη, το Σάλτσμπουργκ, το Μόναχο, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο, τη Ρουμανία.
Με υπουργική απόφαση το Μάρτιο του 2008 το σχολείο έγινε Πειραματικό.
Στεγάζεται σε ένα μοναδικό κτίριο με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για Μουσικό Σχολείο, κόσμημα της πόλης μας και του νομού μας. Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου συνεχίζει τις δραστηριότητές του, έχοντας ως στόχο, μαζί με τη Γενική Παιδεία, να δίνει διεξόδους στους σημερινούς νέους, να μορφώνει χαρακτήρες, να καλλιεργεί νου και ψυχή.