Greek English French Italian Spanish

Βουλή των εφήβων

Εκτύπωση
Κατηγορία: Βουλή των εφήβων

Σχολικό έτος 2012 – 2013

Σύνοδος Βουλής Εφήβων ΙΗ'

Το σχολείο συμμετέχει στη Σύνοδο με τον έφηβο Βουλευτή Επικρατείας Καραμπέκιο Άγγελο, μαθητή της Β' Λυκείου.


Σχολικό έτος 2010 – 2011

Ο έφηβος βουλευτής Γιώργος Πατίλας γράφει την εμπειρία του στη Βουλή του 2011

Ημέρα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου. Η ημέρα που θα πήγαινα στη βουλή των εφήβων. Η αρχή μιας εμπειρίας που θα μου μείνει αξέχαστη σε όλη μου τη ζωή. Μια εμπειρία που μόνο θετικά αποκόμισα από αυτήν. Η πρώτη ημέρα κύλισε ομαλά. Άρχισε με μια ομιλία σχετικά με το πρόγραμμα που θα ακολουθούσαμε τις επόμενες μέρες και οι πρώτες γνωριμίες από τα παιδιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό είχαν ήδη γίνει.
Τη δεύτερη μέρα χωριστήκαμε σε πέντε επιτροπές. Η επιτροπή μου, δηλαδή, αυτή της «δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης» κατευθύνθηκε στη βουλή όπου και συνεδρίασε. Η συνεδρίαση αυτή διήρκεσε πάνω από δύο ώρες με συντονίστρια τη βουλευτή Πέμη Ζούνη και είχε ως θέμα την αρχή των ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών στον εργασιακό τομέα. Το ίδιο βράδυ ακολούθησε πάρτι για τους έφηβους βουλευτές.
Την Κυριακή επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, καθώς και το Μουσείο. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση του Πέτρου Φιλιππίδη, ενώ αργότερα στο ξενοδοχείο ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν μας, παρουσία του προέδρου της βουλής κ. Πετσάλνικου.
Τη Δευτέρα, την τελευταία ημέρα, κατευθυνθήκαμε στη βουλή για την ολομέλεια. Μετά από κλήρωση ορισμένα παιδιά πήραν το λόγο και εξέφρασαν τις απόψεις τους για διάφορα πολιτικά ζητήματα. Το καλύτερο, όμως, ήταν όταν στο διάλειμμα της ολομέλειας παιδιά πήραμε το λόγο και εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας για διάφορα θέματα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με αυτόν να μας κοιτάει σαστισμένος, ανήμπορος να τοποθετηθεί στις απορίες και στις απόψεις των 18χρονων βουλευτών.
Κάπου εκεί τελείωσε η εμπειρία αυτή. Το μόνο που σας λέω είναι ότι αξίζει να προσπαθήσετε για να βρεθείτε στην ίδια θέση.
Ιούνιος 2011

Αποσπάσματα από την έκθεση συμμετοχής
του έφηβου βουλευτή Γιώργου Πατίλα


Θέμα: Ελευθερία – Δημοκρατία
1.    Ανεξαρτητοποίηση των ΜΜΕ από πολιτικά κόμματα, συνειδητοποίηση του χρέους τους, δηλαδή να κατανοήσουν ότι είναι λειτουργοί και στόχος τους είναι η σωστή πληροφόρηση των πολιτών και όχι η παραπληροφόρηση αυτών και η συγκάλυψη σκανδάλων.
2.    Ελευθερία κίνησης των πολιτών,  το οποίο θα επιτευχθεί με την κατάργηση των καμερών από τους δρόμους και με την ελαχιστοποίηση της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων και ομάδων καταστολών.
3.    Καθιέρωση και λειτουργία άμεσων δημοκρατικών και απαραίτητων δικαιωμάτων: λαϊκή αρνησικυρία, δημοψήφισμα, βέτο.
4.    Ελευθερία επιλογής στο θέμα της στράτευσης. Εφόσον οι πολίτες για διαφόρους λόγους (αντιρρησίες συνείδησης, ειρηνισμός, ασπασμός άλλων θρησκειών) δεν επιθυμούν να ενταχθούν στα σώματα στρατού, θα ήταν σωστό η επιθυμία τους να γίνει σεβαστή, χωρίς επιπτώσεις ή διακανονιστικούς όρους (προσφορά υπηρεσιών στο δημόσιο για δύο χρόνια χωρίς οικονομική ανταμοιβή).
5.    Περισσότερη ελευθερία στις φυλακές. Άνθρωποι που έχουν καταλήξει εκεί για ανούσιους λόγους προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες (σε κελιά μηδενικής υγιεινής και επικίνδυνα για την υγεία τους, άθλιο φαγητό), ενώ παράλληλα φιμώνονται και τις περισσότερες φορές τιμωρούνται αυστηρά και απάνθρωπα, επειδή τόλμησαν να μιλήσουν. Κανένας πολιτικός κρατούμενος.
6.     Ελευθερία στους μετανάστες. Οι πολιτικοί της χώρας δεν υιοθέτησαν ένα σωστό μεταναστευτικό πρόγραμμα. Αποτέλεσμα αυτού να εισέλθουν στη χώρα πλήθος εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών που το μόνο που ζητούσαν ήταν καλύτερες συνθήκες ζωής. Οι κυβερνήσεις, προσπαθώντας, «πρωτοτυπώντας για ακόμη μία φορά, έκλεισαν σε κτήρια – φυλακές υπέρογκους πληθυσμούς των ομάδων αυτών, στερώντας τους έτσι όλες τους τις ελευθερίες.

  • 1692495
  • 294533_1990386761080_1285690809_31828976_1697239598_n
  • 300555_1990387801106_1285690809_31828977_1767822661_n
  • P9051203
  • P9051204
  • P9051213
  • P9051222


Σχολικό έτος 2008 – 2009

Σύνοδος Βουλής Εφήβων ΙΔ'

Το σχολείο συμμετείχε στη Σύνοδο με την έφηβο Βουλευτή Επικρατείας Γοργολίτσα Αποστολία, μαθήτρια της Γ' Λυκείου.

vouli_gourgolitsavouli_gorgolitsa2


Σχολικό έτος 2007 – 2008

ΙΓ΄ ΣΥΝΟΔΟΣ 2007 – 2008 (11- 14 Οκτωβρίου)

Η μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου Δόσιου Καλομοίρα, Βουλευτής Επικρατείας, συμμετείχε στο 1ο τμήμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Εφήβων στα θέματα «Εκπαιδευτικά Συστήματα, Εξετάσεις (Εκπαιδευτικό Σύστημα, Εκπαιδευτικό Σύστημα και Α.Μ.Ε.Α., Εκπαιδευτικό Σύστημα και Μετανάστες, Εισαγωγικές Εξετάσεις στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.)».

Τιμή για το Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Αγρινίου, που για δεύτερη χρονιά στέλνει στη Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, Έφηβο Επικρατείας. Οι Έφηβοι Επικρατείας επιλέγονται από τα Σχολεία που έχουν πολλές δραστηριότητες, συμμετέχουν σε Προγράμματα, έχουν κοινωνικό, ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό έργο, κάνουν ανοίγματα στην κοινωνία και συμμετέχουν γενικά στα δρώμενα του τόπου.


Σχολικό έτος 2006 – 2007

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου στη «Βουλή των Εφήβων».

Μαζί με άλλα 7 σχολεία απ’ όλη τη χώρα το Σχολείο μας έστειλε εκπρόσωπο τη μαθήτρια της Β΄ Λυκείου Δήμητρα Σαραντίδη, ως Έφηβο βουλευτή Επικρατείας στη ΙΑ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων.

Οι Συνεδριάσεις & εκδηλώσεις του Εκπαιδευτικού Προγράμματος έγιναν από 1 έως 4 Σεπτεμβρίου, στη Βουλή των Ελλήνων, στην Αθήνα. 


Σχολικό έτος 2005 - 2006

Έφηβος επικρατείας: Σαραντίδη Δήμητρα 


Σχολικό έτος 2004 - 2005

Έφηβος επικρατείας: Ιωάννα Μπακογιάννη 


Σχολικό έτος 2003 - 2004

Η μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου Ρεντζέπη Ειρήνη επιλέγει για τη Βουλή των Εφήβων και μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Ζορμπά, παραβρέθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να ενώσει την κραυγή της με την κραυγή όλης της νεολαίας, για τα καυτά προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας μας. Το θέμα της έκθεσης που έγραψε και επιλέγει ήταν, «Ειρήνη καλεί ΕΙΡΗΝΗ».

Sunday the 20th. Joomla Templates Free. Copyright© 2008-2017 - Music School of Agrinio. Designed by Dimitris Saltaouras
Copyright 2012

©